Yaş ayırt etmeksizin her bireyin yaşayabildiği ölümcül rahatsızlık kalp krizi gittikçe yaygınlaşıyor.Türkiye’de son zamanlarda çok sık yaşanmaya başlayan kalp krizi belirtileri nelerdir? Uzmanların uyarıları doğrultusunda kalp krizinden korunmanın yolları nedir?
Kalp krizi, kalbin ana besleyici damarları olan koroner arterlerde oluşan tıkanma sonucu kalp kasının bir bölümünün oksijensiz kalmasına bağlı olarak kalp kasında meydana gelen zedelenmeyi ifade ediyor. Kalp krizi ani gelişen ve ölümcül olabilen bir hastalıktır. Hem dünyada hem de Türkiye’de en sık görülen ölüm nedenleri arasında yer alıyor.
Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Kenan İltümür, kalp krizine neden olan faktörleri sıraladı:
-Düzensiz, stresli yaşam ve beslenme tarzı,
-Stres,
-Sigara-alkol ve uyarıcıların kullanımındaki artış,
-Egzersiz yapmama veya birden fazla fiziksel yüklenme
Kalp Krizi Belirtileri:
Göğüs Bölgesinde Rahatsızlık ve Ağrı: Kalp krizinin neden olduğu göğüs ağrısı bıçak gibi giren bir ağrıya benzetilebilir. Sanki göğsün ortası sıkılıyor ya da üzerine baskı uygulanıyor gibi hissedebilirsiniz. Bu ağrı 3-4 dakika sürebilir, ara ara geçip tekrar geri gelebilir.
Vücudun Üst Kısmında Ağrılar: Göğüste yaşanan ağrılar vücudun üst kısmında herhangi bir bölgeyi etkisi altına alabilir. Omuzlar, kollar, sırtın üst kısmı, dişler ya da çene ağrılarının tümü kalp krizinin belirtisi olabilir.
Karın Ağrısı: Kriz anında yaşanan ağrılar mideye inebilir ve mide yanmasına, reflü belirtisine benzer ağrılar yaşanabilir.
Solunum Güçlüğü: Derin nefes almaya çalıştığınız zaman bunu yapmak mümkün olmayabilir. Bu durum genellikle göğüs ağrısından önce gelir.
Kaygı: Herhangi bir neden olmaksızın aniden kaygılı bir ruh hali yaşanabilir.
Baş Dönmesi: Göğüs ağrısıyla birlikte bayılacakmış gibi hissedebilirsiniz ve başınız dönmeye başlayabilir.
Terleme: Aniden terleme başlar ve cilt ısısı düşer.
Mide Bulantısı ve Kusma: Mideniz aşırı derecede bulanabilir ve kusma ihtiyacı hissedebilirsiniz.
Kalp Krizinden Korunmanın Yolları:
Kalp krizleri için geçerli olan birçok risk faktörü vardır. Yüksek tansiyon, sigara, diyabet, kolesterol yüksekliği ve genetik etkenler bunların başında yer alır.
Kalp krizini önlemek için risk faktörlerinin taranması, bunların yaşam tarzı değişiklikleri ve bazen de ilaçla kontrol altına alınması gerekir. Kolesterol ve kan basıncının düzenli ölçümlerle takip edilmesi, ideal düzeylerde tutulması, kan şekerinin belirli aralıklarla ölçülerek değerlendirilmesi, eğer kişi diyabetikse kan şekerinin çok iyi düzenlenmesi, sigara içen kişilerin mutlaka sigarayı bırakması, spor alışkanlığı olmayan kişilerin düzenli spor alışkanlığı edinmesi, kilo fazlası olanların da fazla kilolarından kurtulması, alınabilecek başlıca önlemlerdir.
Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir? Kalp Krizinden Korunmanın Yolları haberini Haber Gri adresinden okuyabilirsiniz