AB Komisyonu, IŞİD’in gerçekleştirdiği Rus Metrojet Havayolları’nın bomba konularak düşürülmesi olayı ile Paris’te yaşanan kanlı terör eylemleri sonrası, havalimanlarındaki güvenlik uygulamaları konusunda yeni tedbirler alınmasını kararlaştırdı. Ayrıca yaşanan terör olayları nedeniyle bazı ülkeler de ‘kabul edilemez’ özel isteklerde bulunmaya başladı.
AB’nin ‘Uzak Sınırlar Projesi’ de, sınır kapılarında yeni bir dönem başlatacak gibi gözüküyor. AB, stratejik aktarma merkezi konumundaki Türkiye gibi ülkelerde, sınır güvenliğinin Göç İdaresi tarafından yapılandırılmasını ve sınır kapılarında ofis açmasını istiyor. Böyle bir teşkilatlanma olduğunda ise Türkiye’deki sınır kapıları, AB’nin uzak sınır kapısı gibi algılanacak ve AB’ye gerçekleşecek uçuşlarda yolculara yönelik yeni güvenlik uygulamaları gündeme gelecek.Avrupa Parlamentosu’nun Sivil Özgürlükler Komitesi, PNR olarak bilinen Yolcu İsim Kaydı projesini de onayladı. Böylece 2 yıldır süren tartışmalar sonunda Avrupa Birliği ülkelerine uçak yolculuğu yapan kişilerin bilgilerinin saklanması kararlaştırıldı. Yolcu bilgileri, başlangıçta 6 ay için kayıt altında tutulacak. Özel hayat ve kişisel verilerin korunması konusunda ise güçlü koruyucu tedbirler alınacak.
Metrojet kazası sonrası uygulanması istenen ilk somut güvenlik adımlarından biri de Havalimanı çalışanlarına yönelik gerçekleştirildi. Avrupa Sivil Havacılık Konferansı ECAC’a üye ülkelerin aldığı, çalışanlarla ilgili güvenlik tahkikatını ise ilk kez Türkiye başlattı. Bu doğrultuda Türkiye havalimanlarında görevli tüm çalışanlar, detaylı güvenlik taramasından geçiriliyor. Şüpheli çalışanların iş akitlerinin ise feshedilmesi isteniyor.
Havalimanlarında alınan yeni güvenlik tedbirleri kapsamında tüm otoparklar da mercek altına alındı. Araçlara yönelik güvenlik uygulaması, havalimanına girişte başlatılırken, otoparklardaki tüm araçlar her gün tek tek plakalarına bakılarak kontrol ediliyor.
AB’den uçuş güvenliğinde ek tedbirler haberini Haber Gri adresinden okuyabilirsiniz